eetkamer inrichten

Tips voor het inrichten van je eetkamer

Gezellig tafelen, de dag bespreken, werken of knutselen met de kinderen: de eetkamer heeft in veel interieurs een centrale plek in huis en vervult vaak, naast eten, een breed scala aan andere woonfuncties.  

We starten de dag met een goed ontbijt en sluiten iedere dag af tijdens het avondeten. Juist daarom is het zo belangrijk dat de eetkamer de plek is waar je graag bent en waar je je op elk moment comfortabel voelt. Of dat nu overdag is in de stralende zon of ’s avonds sfeervol met een kaarsje en de verlichting aan.

Bepaal de functie van de eetkamer

Om te beginnen met het inrichten van de eetkamer is het belangrijk om te bepalen aan welke woonwensen je eethoek moet voldoen. Wordt er bij jou pas aangeschoven wanneer het eten op tafel staat? Of fungeert de eettafel ook als werk-,  studeer- en leesplek? Is de eettafel de centrale plek in huis? Deze vragen helpen jou bij het inrichten van de eetkamer. Ze helpen je namelijk met het kiezen van de juiste tafel, maar helpt je ook met keuzes voor voldoende opbergruimte, comfortabele stoelen én de juiste sfeerverlichting. Al je wensen vormen de basis voor de beslissingen die je maakt voor de inrichting.

Aan tafel

Rond, ovaal, vierkant of rechthoekig, tafels zijn er in alle soorten en maten. Om de vorm te bepalen kijk je allereerst naar de vorm van je interieur. Is deze langwerpig? Een rechthoekige variant is dan jouw beste vriend. Met een wat kleiner interieur is een ronde eettafel voor jouw ideaal. Deze neemt namelijk zo min mogelijk plaats in beslag en biedt wel voldoende zitplekken! Daarnaast is het super gezellig tafelen, omdat je aan een ronde tafel iedereen kunt aankijken!

Met eetkamerstoelen zit je goed

Een ronde of een rechthoekige eettafel, hier hoort een mooie set stoelen bij. Wanneer je lang wil tafelen of veel thuiswerkt zijn comfortabele eetkamerstoelen met een goede zithouding van groot belang. Uitstraling en comfort van de eetkamerstoelen is natuurlijk heel belangrijk, maar let ook goed op de afmetingen van de stoelen en die van je ruimte. Is de ruimte beperkt? Kies dan voor stoelen zonder armleuningen, hierin ben je flexibeler dan met eetkamerstoelen zonder armleuningen.

Goed verlicht

Net als bij de keuze voor de eettafel en de eetkamerstoelen is de keuze voor verlichting afhankelijk van de functie van jouw eetkamer. Wanneer deze wordt gebruikt voor dineren, maar ook voor de krant te lezen of aan te werken is een sfeervolle hanglamp een goed uitgangspunt. Kies voor een warm wit licht voor een knus gevoel. Bij een sfeervol diner is een tafellamp altijd een goede optie of leuke kaarsen die zorgen voor gezelligheid.

De eetkamer draait vooral om gezelligheid, het is namelijk de plek waar je de dag begint met een kopje koffie, waar je samenkomt met familie en waar je ’s avonds borrelt of een spelletje speelt. De juiste eettafel, eetkamerstoelen en verlichting zorgen mee voor de juiste sfeer.