gedekte tafel feestelijk

Handige tips voor een perfect gedekte tafel

Ook al gaan we graag naar restaurants, er gaat niets boven een gezellig etentje thuis met vrienden en familie. En om eerst uren in de keuken te staan voor de perfecte maaltijd, is het natuurlijk zonde als de tafel er niet tip top verzorgd uit ziet. Wij helpen je met het perfect dekken van jouw tafel. Zo smaakt het diner nóg lekkerder.

Voor elke gelegenheid kun je de tafel chique dekken. Met kerst wordt hier altijd net dat beetje extra aandacht aan besteed. Een kerstbrunch met heerlijke hapjes of een kerstontbijt. Maar ook een verjaardag of een uitgebreid diner met vrienden wordt net wat gezelliger en chiquer als de tafel bijzonder gedekt is.

Bijzonder servies

Het servies is de blikvanger van de tafel. Het mooiste is om de borden op elkaar te stapelen. Begin met een onderbord (deze wordt normaliter niet gebruikt) en stapel de borden van groot naar klein.

Het kleinste bord dient voor het voorgerecht. Het hoofdgerecht kun je eventueel apart serveren op een verwarmd bord. De stapel borden zet je recht voor de stoel neer, 2 centimeter van de rand van de tafel. Links bovenin zet je een klein bordje met een botermesje voor het broodje vooraf.

Bestek volgende de etiquette

Vorken komen aan de linkerkant van het bord, messen en lepels aan de rechterkant. Het bestek wordt van buiten naar binnen gedekt in de volgorde van het menu. Het buitenste bestek is dan voor de eerste gang. Zorg dat de snijzijde van de messen naar binnen wijst.

Boven het bord plaats je horizontaal de dessertlepel en-vork. Het lepeltje wijst met de bovenkant naar links, terwijl het vorkje met de bovenkant juist naar rechts wijst. Zo schuif je het bestek voor het dessert na het hoofdgerecht eenvoudig naar de juiste kant van het bord.

Meerdere glazen

Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar het wordt weleens vergeten: zet enkel glazen klaar die passen bij de dranken die je zal serveren. De glazen zet je rechts boven het bord, in een schuine lijn naar beneden. Bovenaan het waterglas, dan het rode wijnglas en onderaan het witte wijnglas.

Feestelijke tafellinnen en servetten

Met mooie servetten, een tafelloper of placemats creëer je een feestelijke look op tafel. Het servet leg je links, naast de vorken. Ook kan je het servet op het bord plaatsen en deze op een bijzondere manier vouwen. Zoals in een waaier of rol hem in een servetring.

Accessoires op tafel

Een mooie gedekte tafel is helemaal af met de accessoires. Denk bijvoorbeeld aan een peper- en zoutstel, kannetje olie en/of azijn. Decoratieve objecten zoals kandelaars of kaarsen zijn ook onmisbaar en maken het extra gezellig. Niet essentieel, maar wel heel leuk: naambordjes op tafel. Maak zelf voor iedereen een persoonlijk naambordje dat past bij de stijl van de rest van de tafel.

Op zoek naar meer inspiratie voor een stijlvolle tafelpresentatie?

Ontdek de collectie hier